Jaloezie en trouw

Voorkom overheersende jaloezie in een relatie.

Trouw

Vertrouwen in elkaar hebben is de basis voor een goede relatie. Trouw binnen een relatie wordt bepaald door verschillende factoren. Denk aan nare ervaringen van een eerdere relatie, jaloezie of een negatief zelfbeeld.

De mate van jaloezie zorgt ervoor dat het vertrouwen in elkaar wordt geschaad. Een klein beetje jaloezie is gezond en soms zelfs vleiend voor de partner. De ander voelt zich uniek en begeerd. Maar jaloezie kan ook ongezonde vormen aannemen en dan voelt de partner zich opgesloten. Hij wordt gecontroleerd bij alles wat hij doet. De partner snakt naar vrijheid en kan gaan liegen om onder de druk van de jaloezie vandaan te komen.

Jaloezie is een emotie

De emotie jaloezie kan worden opgesplitst in twee delen:

1. Jaloers zijn op wat iemand anders heeft aan bezittingen.

2. De angst om te verliezen wat u heeft. U ziet de partner als bezit.

Teveel jaloezie in een relatie

Als er sprake is van teveel jaloezie in een relatie dan is de balans weg. De relatie is op weg om te mislukken en van vertrouwen is geen sprake meer. Wilt u uw jaloerse gevoelens onder controle krijgen, of verlangt u dat van uw partner? Dan hebben we hier wat tips:

• Geef toe dat u jaloers bent. Ga niet de strijd aan, maar wees eerlijk en open. Het erkennen van jaloezie haalt een groot deel van de spanning weg. Bespreek hoe u opnieuw elkaar kunt gaan vertrouwen. Wat heeft u nodig en wat heeft u te bieden?

• Jaloezie kan enorm verblinden en u aanzetten tot wraakacties en controledrang. Deze gevoelens zijn niet reëel en u ziet wat u wilt zien om uw jaloezie te bevestigen. Blijf bij de feiten.

• Geef elkaar vrijheid en vertrouw uw partner. Het werkt uiteindelijk averechts als u uw partner dingen gaat verbieden.

• Verleg de focus van uw jaloezie naar uw eigen sociale contacten en bezigheden. Zo krijgt u meer zelfvertrouwen en plezier. Jaloezie is een negatieve en ondermijnende emotie. Uw eigen vrienden of favoriete bezigheden brengen u in een positieve energie. Ontwikkel uw kwaliteiten zodat uw eigenwaarde groter wordt.

Laat het verleden in het verleden

Zeker als u in eerdere relaties negatieve ervaringen hebt gehad met betrekking tot jaloezie kan dit snel de kop opsteken in een nieuwe relatie. Het is dan goed u te realiseren dat dit niets met uw nieuwe partner te maken heeft, maar alles met u zelf. Spreek u uit over waar u nog last van hebt. U wilt niet dat de geschiedenis zich herhaalt dus probeert u met een schone lei te beginnen.

Geef uw partner een eerlijke kans om te laten zien wie hij is. Nieuwe positieve ervaringen helpen de negatieve ervaringen te vergeten.

Passend advies voor uw relatie

Wilt u weten hoe het zit met jaloezie en trouw in uw relatie? Komt u problemen tegen die u niet zelf kunt oplossen? De onderstaande experts geven u inzicht in uw relatie.