Werkloosheid

Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met werkloosheid. Dit brengt uiteraard de nodige problemen met zich mee. Je komt terecht in een periode van financiële onzekerheid en je kunt moeilijk inschatten hoe lang je werkloos zult blijven. Met veel geluk heb je binnen korte tijd een nieuwe baan gevonden, maar als het tegenzit dan blijf je lange tijd werkloos, zeker in de huidige maatschappij. Hoe moet je dan verder?

Accepteer jouw situatie en gevoelens

Vrijwel niemand vindt het fijn om werkloos te zijn. Opeens ziet de dag er helemaal anders uit en is er nauwelijks nog druk van buitenaf. Je hebt de tijd aan jezelf en hoeft helemaal niets. Dit kan jouw gevoel van eigenwaarde behoorlijk aantasten omdat je het gevoel hebt dat niemand jou nodig heeft. Niemand zit op jou of jouw werk te wachten en je bent als het ware overbodig. Dit maakt onzeker. Aan deze situatie kan niet direct iets veranderd worden, maar aan de manier waarop je deze ervaart wel. Het is belangrijk dat jij jouw situatie en gevoelens erkent en accepteert. Zonder te oordelen. Je kunt gevoelens en gedachten op gaan schrijven, dan krijg je een overzicht van hoe het met je gaat en je kunt het ergens kwijt.

Stel doelen voor jezelf

Nu je geen baan meer hebt kan het voelen alsof je een stuk identiteit kwijt bent geraakt. En op een bepaalde manier is dat natuurlijk ook zo. Je moet jezelf de tijd gunnen om aan dit idee te wennen en te gaan inzien dat je uit meer dan alleen je werk-identiteit bestaat. Je hebt plotseling meer tijd, dus ook meer tijd om aan nieuwe dingen te besteden. Ga eens na wat je op dit moment fijn vindt om te doen, en pak het op. Zo ontwikkel je nieuwe identiteiten en ga jij jezelf met andere ogen zien. Wie weet schuilt er wel een onverwacht toptalent in jou. Het is belangrijk om actief te blijven. Zo kan je bijvoorbeeld een cursus gaan volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. Hiermee vergroot je jouw netwerk en dus ook de kans op een nieuwe baan. Jouw doel kan zijn een nieuwe baan. Gebruik dan de periode van het niet werken om jezelf te ontwikkelen en opnieuw te ontdekken.

Zorg voor structuur in jouw dagelijkse leven

Meestal gebeurt het dat mensen de klusjes gaan doen die al zo lang liggen te wachten. Nu hebben ze immers tijd. Maar na enige weken of maanden zijn de klusjes klaar. Het wordt dan veel moeilijker om de dagen te vullen en je gaat je vervelen. Je verliest het onderscheid tussen de werkweek en het weekend. Om dit te doorbreken moet je structuur gaan aanbrengen in jouw leven. Zorg ervoor dat je een dagbesteding hebt. Plan activiteiten die je kunnen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Ook moet je goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, voldoende te bewegen en actief deel te nemen aan jouw sociale leven. Ook al ervaar je geen reden om elke dag op tijd op te staan en naar bed te gaan, toch is dit beter voor jouw ritme en gezondheid.

Jouw sociale leven

Een goed sociaal leven is een belangrijke factor voor geluk. Als je ervoor zorgt dat je genoeg vrienden en bekenden blijft zien, blijf je deel uit maken van jouw netwerk en voorkom je eenzaamheid en somberheid. Kijk ook eens wat verder dan jouw eigen kring en probeer nieuwe mensen te ontmoeten.

De zorgen wegnemen

Uiteraard brengt werkloosheid altijd zorgen met zich mee, zeker als je voor lange tijd werkloos bent. Je kunt eens contact opnemen met een betrouwbaar medium van Astroclub, die je meer inzicht kan bieden in de huidige situatie en in de toekomst. Je krijgt antwoorden en adviezen waarmee je een stap dichterbij wat meer geluk en zekerheid komt. Je kunt verder als je weet waar je aan toe bent.