Wat te doen als je met de VUT of Pensioen gaat?

De VUT en pensioen zijn voor veel mensen een prettig vooruitzicht, maar er zijn ook zeker mensen die helemaal niet kunnen uitkijken naar de tijd waarin zij niet meer hoeven te werken. Een pensioengat, het ontbreken van een spaarpotje of eenzaamheid en verveling kunnen de nodige zorgen met zich meebrengen.

11 tips om jouw pensioen plezierig te maken

Na jarenlang te hebben gewerkt, is het dan eindelijk tijd om met pensioen te gaan. Maar de overgang naar het pensioen kan soms hobbelig verlopen. Je hebt nu zo veel vrije tijd dat het vinden van het juiste ritme moeilijk kan zijn.

Hieronder vind je 11 tips om jouw pensioen plezierig te maken:

1. Stel doelen voor jezelf. Bedenk wat je nog wilt bereiken of wilt doen, maar hiervoor nooit aan toe kwam.
  2. Bepaal bewust wat je met jouw vrije tijd doet. Dit wil niet zeggen dat je elke dag iets actiefs moet doen. Je kan ook een dag thuis relaxen, zolang je er daar maar bewust voor hebt gekozen.
  3. Ga op zoek naar een leuke hobby. Als je al een hobby hebt, kan je er voor kiezen om die uit te breiden of er meer tijd aan te besteden. Zorg dat je regelmaat creëert.  Het is goed om een vast ritme te hebben voor dagelijkse handelingen. Zoals bijvoorbeeld op een vaste tijd naar bed gaan en opstaan.
  4. Bespreek veranderingen met jouw partner. Bespreek jou nieuwe levensritme, wensen, irritaties en verwachtingen van elkaar. Je moet samen op zoek gaan naar de juiste ritme.
  5. Volg een studie of cursus. Verdiep je in onderwerpen waar je altijd al geïnteresseerd in was.
  6. Wil je liever blijven werken? Dan zijn er uitzendbureaus voor gepensioneerden. Probeer zo concreet mogelijk naar de juiste functie op zoek te gaan. Je kunt een functie vervullen waar je al goed in bent, maar je kunt ook kiezen voor een nieuwe uitdaging.
  7. Doe vrijwilligerswerk.  Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen in plaats werken. Dit is meestal makkelijke te combineren, omdat het flexibel is.
  8. Probeer lastige klusjes niet uit te stellen. Dit zorgt op lange termijn voor chaos en tijdverspilling. Omdat je geen zware verplichtingen meer hebt, is het aantrekkelijk om klusjes te verplaatsen. Zorg ervoor dat je altijd jouw klus afmaakt voordat je aan de volgende begint.
  9. Hou bij wat je elke week doet. Maak een globale indeling van jouw week. Zo word je ritme duidelijk en zie je waar je eventueel tijd over houd voor andere dingen.
  10. Verbreed jouw horizon. Heb je altijd al bepaalde plekken willen opzoeken? Of willen verhuizen naar een prachtig land? Dan is het nu tijd om dat te doen!

Om jouw pensioen plezier te maken moet je ervoor zorgen dat je altijd bezig blijft. Probeer de tijd dat je normaal aan het werk bent op te vullen. Kies voor leuke en interessante activiteiten en een gestructureerde indeling.

De situatie anders beoordelen

VUT en pensioen kunnen zorgen met zich mee brengen, maar vaak is het ook helemaal niet moeilijk om deze zorgen los te laten en te kiezen voor een mooiere tijd. Een ervaren medium van Astroclub kan jou helpen, met een passende voorspelling, goed advies of met de antwoorden die jij zoekt.